What I Learned from being a Beauty Blogger in Slovenia (slo)

Wednesday, May 13, 2015

Živjo punce !
Čeprav moj blog obstaja komaj od 16. septembra 2013 (če smo natančni), sem se v tem času tudi nekaj naučila in če se morda sprašujete kako začeti oziroma kakšno je sploh življenje blogerk, je tukaj nekaj mojih izkušenj v katerih bi se morda našle tudi ostale lepotne blogerke v Sloveniji. Zakaj v Sloveniji? Ker je verjetno v vsaki državi vloga blogerstva malo drugačna oziroma imajo ljudje različno predstavo o le tej in ker so ponekod dekleta tudi plačana, kar se pri nas v bistvu ne dogaja. In da ne objavljam samih lepotnih ocen, je tukaj malo drugačna objava...

1. Vsakdo si lahko ustvari svoj blog
Tudi, če se trenutno skrivaš za zaslonom računalnika ter se še vedno sprašuješ ali bi se tega lotila, te kar vzpodbujam ! Seveda, če veš, da boš pri tem vztrajala, saj velikokrat opazim kakšne blogerke, ki kaj hitro obupajo in ugotovijo, da ne bodo kar tako prejele izdelkov zastonj. Izbereš si lahko svojo domeno ali se priključiš platformi Blogger. Več pa si lahko prebereš tudi na spletu.

2. Blog ni delo ampak hobi, ki zahteva veliko tvojega časa
Kot sem omenila v prvi točki, moreš vztrajat. Četudi se ti morda včasih zdi, da ni vredno tvojega časa ali nima smisla, ker nimaš podpore, si lahko vzameš nekaj prostega časa za razmislek, pa vendar to ne pomeni da te na blogu ni dva meseca, saj te bralci pozabijo. Tako si nabereš energije za prihodnje objave. Testiranje izdelkov po mojem mnenju res mora trajati dalj časa ter "dodobra" opravljeno, saj sem naveličana deklet, ki to opravijo v parih dneh. Zakaj?.. Izdelki se po nekaj časa izkažejo lahko za popolnoma drugačne kot so bili v začetku.

3. Tvoje plačilo so izdelki
V Sloveniji ravno ne moreš služit od objav, temveč samo od reklam na blogu - kamor jih tudi sama umestiš. Zato je tvoje plačilo izdelek, ki ti ga podjetje podari v oceno oziroma ga tudi sprejmeš.

4. "Izkoriščanje" ali iskrenost blogerk
Kot sem omenila je vsaka tvoja objava, katere izdelek ti je bil poslan, "zastonj reklama" za podjetje. Zato je predvsem pomembno, da so tvoje objave iskrene ter se ne pustiš podjetju, da izkoristi tvoj položaj blogerstva. Namreč, dogaja se, da lahko katero podjetje zahteva pozitivno oceno. Sama na to še nisem naletela, sem pa slišala od drugih. Zato lahko vsakemu podjetju s katerim se dogovarjaš na začetku razložiš svoje "pogoje", da ne pride do zmešnjave. Kljub temu sama nimaš pogodbe s podjetji in je vseeno s kom sodeluješ (sama sem letela na to, da je bilo eno podjetje jezno name saj sem sodelovala z njihovo konkurenco - sama se ne počutim krive saj nikoli ne ocenjujem katero podjetje je boljše od drugega in vsak potrošnik lahko svobodno izbira).

5. Tvoja koža je ena in edina, ki jo imaš
Sicer se sama odločaš ali boš izdelke prejela v oceno, pa vendar razmisli, da če imaš težavno kožo se morda želiš izogibat konstantnemu preizkušanju izdelkov za nego obraza. Sama pri tem nimam problemov in z veseljem testiram veliko krem, pa vendar če tebi to ne ustreza, je še veliko drugih izdelkov, ki morda ne bi vplivali na stanje tvoje kože. Sicer to ni wau nasvet, saj vsaka sebe dovolj pozna, ampak sem morala omenit, ker punce, ki bloggamo, testiramo veliko več izdelkov kot običajna dekleta ter je naša koža neprestano izpostavljena različnim sestavinam.

6. Pisanje lepotnega bloga je lahko drago
Seveda, če ne prejmeš veliko izdelkov v oceno, je potrebno nekaj tudi kupiti - se mi zdi, da veliko deklet takoj pomisli na to. Prav tako te lahko prebiranje blogov "sili" v nakup, ker se vse sliši tako dobro :D Pa vendar, če ti mogoče primanjkuje denarja, lahko najdeš različne ideje ter se nekako znajdeš z že obstoječimi izdelki v tvoji zbirki. Primeri objav: najljubši izdelki, primerjava izdelkov, različne TAG objave, tvoji nasveti za nego ter različne tehnike, makeup izgledi, "notd", doma narejeni izdelki, zbirka, izdelki, ki so te razočarali, "wishlista", novosti znamk in še in še.

7. Ne potrebuješ dragega fotoaparata
Sama že od začetka svojega blogerstva uporabljam DSLR fotoaparat, ampak, ker sem bila "lenuhec" in se mi ni dalo ubadat z nastavitvami so moje začetne fotografije slabe. Prav tako, če uporabljaš aplikacijo Blogger, imaš pod nastavitvami google+ na začetku nastavljeno "auto enhance" kar moraš izklopit saj ti v takem primeru tvoje slike obarva na sivo (tudi sama tega na začetku nisem vedela).
No, v glavnem veliko slovenskih blogerk še vedno uporablja samo telefon ali majhen kompakten fotoaparat, ki prav tako posnameta odlične fotografije. Poleg tega pa imaš še tukaj različne programe za obdelavo fotografij (Picasa, Adobe Photoshop <- ju tudi sama uporabljam). Morda ti cenejše opcije vzamejo več časa ampak je rezultat lahko enak !

8. Konsistentost
Kot sem omenila že v točkah 1 in 2. Tvoje objave morajo biti konsistentne, kar pomeni, da se ravnaš po svojem urniku: nekatere punce objavljajo 1x tedensko, nekatere 3x..itd. To je tvoja odločitev, pa vendar svetujem, da iz bloga ne izgineš za več kot mesec. Četudi izgineš, nekatere zveste bralke vedno ostanejo tukaj za tebe, druge pa te enostavno "pozabijo". Tako pač je.

9. Ne pričakuj podpore od vseh
Nekaterim tvojim prijateljem ter predvsem starejšim sorodnikom in staršem je verjetno "blogerstvo" zelo tuje in neinteresantno, zato te morda ne bodo podpirali oziroma navijali zate, zato to sprejmeš tako kot je. Ampak vedno se najde nekdo, ki te bo pri tvojem ustvarjanju vseeno podpiral, predvsem pa se lahko zaneseš na nekatere ostale blogerke saj so v "istem" položaju.

10. Blogganje je lahko samotno
Čeprav imamo tudi slovenske blogerke svojo skupino v kateri lahko debatiramo o različnih temah, lahko postane pisanje objav samotno in dolgočasno. Smo iz različnih koncev Slovenije in tudi nismo vse povabljene na enak dogodek ali pa se preprosto ne moremo dogovorit za kakšno kavico. Internet ter socialna omrežja bi nam naj pomagala pri "socializaciji", pa vendar nas ravno obrnejo od tega, saj se znajdemo pred ekranom po več ur na dan.

11. Blogerstvo je včasih prav kul !
Preizkušanje raznih izdelkov je lahko zelo zabavno saj včasih odkriješ kaj novega kar te navduši ter te z izdelki prav razvajajo. Čeprav lahko imaš kakšno slabo izkušnjo z izdelki. Sama se včasih počutim kot da bi bil Božič vsak mesec, ko dobim veliko novih priložnosti. Pisanje ter testiranje pa so sanje, ki se uresničijo in če to počneš z veseljem, se počutiš še bolj nagrajeno, ko res lahko počneš kar ti je volja. Kadar se zelo trudiš na prav način, te lahko kakšno podjetje katerega izdelkov si ljubiteljica celo opazi, kar je lahko največje veselje. Pa tudi, če so ti njihovi izdelki novi, lahko odkriješ nekaj zelo ustreznega zase.

In še za konec: nisem strokovnjak za blogerstvo ter mi manjka še več izkušenj, ampak upam, da je katero morda "vzpodbudilo" k blogganju ali pa ste si ustvarile bolj podrobno predstavo kaj vse se dogaja za premišljenimi objavami.

You Might Also Like

18 comments

  1. Zelo, zelo lepo napisano. <3
    Jaz mislim, da si ti v tem času dosegla že ogromno in maš že res dosti izkušenj.

    Sama OBOŽUJEM bloganjem in čeprav vem, da nimam ne vem kak velike podpore, mi je res užitek, ko kdo kaj pokomentira oz. sploh prebere moje objave. :) Je fajn občutek, ko veš, da se nekdo rad vrne na tvoj blog..škoda samo, da živimo v takšnem hitrem ''tempu'', kjer si je včasih kar težko utrgati čas za blog, še manj pa da bi šle blogerke skupaj na kakšno kavico & še iz različnih koncev smo, kot si že omenila.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izkušenj nikoli ni dovolj in sama sem zelo kritična, tako, da še nisem dosegla dovolj :D

      Tudi jaz nimam tako velike podpore, ampak po eni strani mi to čist paše, da ni še bolj stresno :D
      Ja, sama bloggam večino samo ob vikendih..trenuno imam objave vnaprej pripravljene :)
      jap...enkrat bi se res mogle vse dobit :)

      Delete
  2. Zelo dobro napisano, se vidi da imaš že kar nekaj izkušenj z lepotnim bloganjem.. Le tako naprej (: Jaz sem nekako ugotovila, da to ni zame :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaz pa sem se takoj našla v tem in ne bi kar obupala :D
      Pač kak za koga ^^

      Delete
  3. Zelo mi je všeč objava, jo bom delila naprej! :)

    ReplyDelete
  4. V tem trenutku zame zelo dobrodošel članek.. Navdušena sem nad blogi in kakšna dva tedna nazaj sem se odločila poskusiti tudi sama...cel čas si govorim da morem vztrajat in biti potrpežjiva,se marsikaj še naučiti preden bodo kakšni rezultati in s tem mislim komentarji in spremljanje mojega bloga, saj uživam ob vsem kar je povezano z nego kože, ličili,kozmetiko in si to želim deliti z drugimi. Prav tako se ljudem okoli mene to ne zdi interesantno, tako da sem v tem dokaj sama kot si povedala! Super napisano, hvala za spodbudo! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. no super, upam, da ti je bilo predvsem v pomoč.
      Če želiš še kakšen nasvet od mene, me kar "pocukaj" :) ! pa vso srečo :P

      Delete
    2. Hvala za prijaznost, bom te prijela za besedo! ;))

      Delete
  5. zelo pohvalno simona, zelo lepo si napisala!

    ReplyDelete
  6. Super objava! Sama imam blog ze kar nekaj let ampak je bil prej bolj za tako za nic pametnega. Sele zdaj poskusam priti v beauty blogersko sceno on se mi zdijo kar super nasveti in nek pogled na zadevo. Kar me precej moti pri nekaterih blogerkah je to da zacbejo pisati zaradi izdelkov ne pa zaradi twga ker cutijo nekaksno strast po bloganju. Drzgace pa res super zadeva tale objava. Sploh izjava da je podjetje lahko ljubosumno. Sem kar debelo pogledala haha

    Sara

    Foreverevereveryoung.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja, tud mene to moti :) in predvsem so potem takšne punce, ki zelo rade pišejo podjetjem, kar pa jim ni vedno všeč :) ..tud jaz sem začela pisat, ker me je to zelo zanimalo, čeprav sem še vedno mnenja, da moja slovnica ni najboljša in so včasih kakšni stavki bolj "kmečki" :D
      tud jaz sem bla kr v šoku ko mi je podjetje tako pisalo, ampak se zgodi tu in tam...

      Delete
  7. Waw, noro dobro napisano, BRAVO!

    xoxo

    ReplyDelete
  8. Ne bom pisala dolgega komentarja, čeprav bi lahko, ker se mi malce mudi, ampak podpišem pod tale post, vse drži, kar si napisala. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, sem vedla, da se bo veliko blogerk strinjalo z napisanim :)

      Delete
  9. hvala :) ja, jaz sem se po eni strani sprijaznila, čeprav je še vedno včasih malce težko :)

    ReplyDelete

Facebook

♥