Zakaj sem tako bela? ali Porcelanasta polt (slo)

Sunday, July 03, 2016

Živjo punce.
V sodelovanju s slovenskimi blogerkami sem se odločila, da se tudi jaz dotaknem teme o sončenju. Seveda kot že lahko zasledite po naslovu te objave, se bom najbolj razgovorila o moji polti. Ko sem bila majhna in še nekaj let nazaj sem se vedno počutila kot "outsider", saj je moja polt bila vedno izredno bela oz. sem vedno izgledala "bela kot jogurt", vendar nisem vedela zakaj ! Spomnim se opazke, ko me je en fant vprašal kako izgledam, ko porjavim in če sem tisto leto že bila  kaj na morju...In ravno tisto leto sem bila najbolj zagorela do zdaj.

In zakaj je moja koža tako bela ? Skratka v sebi nima veliko melanina, kateri običajno kožo zaščiti pred škodljivimi vplivi. Zato takšna koža potrebuje veliko več zaščite saj se ne more sama branit. Tako se med sončenjem začne tvoriti melanin, s katerim se koža poskuša zaščiti pred škodljivim UV sevanjem. Kar pa se ne sliši preveč varno, saj je zelo zagorela koža v takem primeru precej uničena.

Sicer se nisem pretirano sončila, do nekaj let nazaj, ampak sem kasneje ugotovila, da tudi ob uporabi več sončnih krem, nikoli ne porjavim takoj, temveč je moja koža takoj rdeča. In vsakič, ko me sonce "opeče", jo kasneje zelo negujem z izdelki po sončenju, ampak sem kar sama kriva, da moja koža pri tem trpi. Še en razlog zakaj se mi ne da sončit: če porjavim, moja koža izgleda samo normalno in ne preveč zagorelo, torej nima smisla, da se nastavljam soncu 3 mesece: vsak dan, samo zato da bo moja koža izgledala kot jo je poljubilo sonce oz. da bom izgledala "normalno".
Prav tako še nikoli nisem obiskala sončnega studia. Po eni strani sem lahko na to kar ponosna, saj tudi umetno pridobivanje barve verjetno nima nobenega dobrega vpliva na kožo saj tvegaš nastanek kožnega raka ipd. Po drugi strani pa vem, da če bi obiskala solarij vsaj 2x ali 3x, me morda sonce ne bi tako hitro ožgalo in bi me malo zaščitilo, saj bi moja koža že imela več melanina ter se bolje privajala na sončne žarke. To se mi je vedno zdelo sporno, vendar vem, da veliko puncam to pomaga in nekatere potem tudi nimajo alergij na sonce. 
Tudi jaz sem že lani preizkusila Afroditino Marmelado in za takšen izdelek definitivno potrebuješ SPF oz. zaščito pred soncem saj takšni izdelki sploh niso primerni za porcelanasto polt oz. jih moreš uporabljat z izredno pazljivostjo. Brez faktorja pa te lahko precej opeče !
Tako trenutno moji izhodi na sonce ali na morju izgledajo tako, da se namažem z SPF 30 ali 50 in kadar nisem v vodi, se verjetno zadržujem v senci, ker se mi enostavno ne da "pražit" na soncu. Če pa se kdaj nastavim soncu, je moj obraz vedno v senci. In se zavedam, da tudi sama včasih pozabim na zaščito ter vem, da bom posledice trpela kasneje. To pa še ne pomeni, da se ne nastavljam soncu. Včasih se doma usedem na ležalnik in soncu nastavljam nogice, vedno pa uporabim zaščito !

Skratka, sama sebi bi pred leti rekla: ne sekiraj se, porcelanasta polt je "in" ter izgleda zdravo. In celo nekatere Azijke se trudijo, da bi njihova koža bila čim bolj svetla, khm ! Čeprav izstopam med ljudmi, je to nekaj čisto vsakdanjega. Prav tako se mi zdi precejšnji problem, saj se oglašuje toliko izdelkov za hitro pridobivanje zagorelosti ter punce čutijo pritisk, da more njihova koža izgledati čim bolj rjavo, saj naj bi to bilo normalno. Ti ideali popolne kože v lepotni industriji pa znajo biti zelo oporečni.
Skratka ne bom dolgovezila zakaj sonce ni dobro, ampak lahko zelo škodi koži, predvsem pa jo zelo postara. Najprej se to seveda opazi na obrazu. Da ne govorimo tudi o kožnemu raku, ki je posledica prekomernega nastavljanja soncu. Sama pa bom delala na temu, da kožo še bolj zaščitim ter se izognem škodljivim posledicam sončnih žarkov. Saj vsakič, ko me sonce opeče, poškoduje mojo kožo. Vseeno ne odsvetujem sončenja, temveč priporočam varno! sončenje v neškodljivih urah dneva (izogibaj se sončenju med 10-16h). Ali pa uporabite kakšno samoporjavitveno kremo, vendar brez ogromno kemikalij.

Zato Vas tukaj zapuščam in vam dajem povezave do odličnih objav v katerih najdeš tudi nasvete za varno sončenje -> KLIK TUKAJ

Kmalu pa lahko pričakujete na blogu tudi moj izbor poletnih izdelkov, ki vključujejo nekaj zaščite proti soncu.

You Might Also Like

9 comments

  1. Tvoja polt je res najlepša, škoda bi jo bilo uničevati s sončenjem ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Tako bom rekla...če jo uničim, jo zato ker se zabavam na soncu :)

      Delete
  2. Ta slika je popolna <3

    Tako si lepa, si te niti ne predstavljam z bolj zagorelo poltjo! :)

    ReplyDelete
  3. Komaj čakam da vidim kaj uporabljaš za zaščito pred soncem, iščem nove kreme pa želim čimveč mnenj preden kaj kupim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bom se potrudila čimprej objavit ! Žal sem trenutno zelo zasedena :(

      Delete
  4. Simona meni imaš ti prečudovito polt in dejansko si te tudi sama ne morem predstavljati v odtenku čokolade... enostavno ne gre. To si ti in prelepa si! Pegice po ličkih ti pa itak nenormalno pašejo! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala hehe :P ..Meni je sicer všeč, ko dobim malce barve v obraz, ker zgledam bolj "živo".
      Pegice sem pa vedno sovražila na sebi, mogoče zato, ker jih nima vsak, pa sem kdaj dobila tud kak negativen komentar (sej veš kak so otroci)..Ampak zdaj jih sploh ne opazim, razen poleti, ko postanejo močnejše :)
      <3

      Delete
  5. I'm personally a big fan of beautyofalemon blog. Thanks for sharing this post.

    ReplyDelete

Facebook

♥